COLUMN 53: Sporthorloges en Corona

Column 53.   Sporthorloges en Corona.

Na 1 à 2 weken rustig trainen in maart 2020 door het niet kunnen voltooien van je halve of hele marathon vanwege de Covid-19 perikelen, kun je het hardlopen nu individueel weer oppakken. Richt je in eerste instantie op de basis: het onderhoud of uitbreiding van je duurvermogen. Dat is DL1 training in zone 2 van je sporthorloge.

Hiermee kom ik meteen op de titel van deze column. Want je bent nu meer dan ooit aangewezen op je sporthorloge. Er is nu geen vereniging of trainingsgroep waar je op kunt terugvallen, nee, je bent nu op jezelf aangewezen. Met een sporthorloge kun je de trainingen toch goed uitvoeren. Hiermee volg je de trainingsleer en de trainer is vervangen door je horloge. Zo draag je nu de trainer om je pols 🙂

Naast de DL1 training kun je af en toe een DL2 training uitvoeren. Doe je dit normaliter op asfalt (want dat is specifiek de halve of hele marathonwedstrijd), nu kun je bijvoorbeeld eens rennen op mountainbike-paadjes, die overal in Twente wel te vinden zijn. Let wel op dat er op dat moment geen bikers zijn!!! Loop eerst minimaal 20 minuten rustig in en loop hierna zo’n 30 minuten in zone 3 over deze kronkelpaden met regelmatig hoogteverschillen. Hiermee train je kracht, Core, coördinatie en souplesse. Daarna 10 minuten uitlopen. Dit programma is vooraf in te stellen in je horloge.

Een bloktraining is ook goed te doen. In deze training loop je de eerste 3 à 4 km rustig in zone 2. Hierna volgt een ‘blok’ van 2 km in zone 4. Dan volgt weer een ‘blok’ van 2 km in zone 2 en dit kun je nu 4 tot 5 keer herhalen. Een pittige en uitdagende training. Ook van tevoren in te stellen in je sporthorloge.

‘door in de zones te lopen word je door je horloge perfect begeleid in je eigen, dus perfecte tempo’

Een andere leuke training is de zogenaamde DL1-DL2-DL3.
DL1: 20 minuten in zone 2, dan DL2: 15 minuten in zone 3 en hierna DL3: 10 minuten in zone 4. Drie verschillende duurlooptempo’s in één training! Steeds korter qua duur maar steeds pittiger qua intensiteit. Door wisseltempo’s in je training toe te passen word je sterker in omgang met verschillende omstandigheden zoals wind of hoogteverschillen. Uiteraard kun je deze uitbreiden naar behoefte. Van tevoren in te stellen in je horloge.

Zoals je hierboven leest laat ik jullie in verschillende sportzones trainen. Een zeer efficiënte manier van trainen. Doorgaans worden intervallen over vaste afstanden gelopen met de opdracht van een trainer om ze in een voor jouw geschikt tempo te lopen. Maar nu even niet. In veel Polar of Garmin horloges kun je deze trainingen perfect uitvoeren omdat je nu op je eigen niveau en intensiteit traint. Door te lopen in de aangegeven zones word je begeleid in jouw eigen, dus perfecte tempo. Je maakt de trainingen aan in je account, slaat ze op als favoriet en op een willekeurig moment kun je zo’n training oproepen en starten. Je horloge begeleid je van begin tot eind. Kom je buiten een trainingszone, dan reageert je sporthorloge met een piep en/of trilling ter vervanging van een trainer die je normaliter moet afremmen.
Je zult zien dat het zeer motiverend werkt om in de juiste zone te blijven omdat je nu super effectief traint. Een bijkomend voordeel van trainen in een zone is dat je een zeer goed tempogevoel ontwikkelt. Zo is de Corona periode toch nog ergens goed voor.

Lukt het niet deze trainingen aan te maken in je account? Ga dan naar de winkel waar jij jouw Polar of Garmin hebt gekocht. Zij kunnen je prima uitleggen hoe het werkt.
Bij RUNenschede is dit basisservice bij de verkoop: uitleg van een Polar of Garmin en na vier weken nog eens uitgebreid toelichting/uitleg hoe het horloge werkt. De mogelijkheden kunnen zo maximaal worden benut en kan op verzoek nog worden uitgebreid met persoonlijke begeleiding op FlowPolar, door Huub.

Train ze en blijf gezond.

@Looppatroon Huub van Langen.