COLUMN 55: Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het kan

Column 55         ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’
van:  Pippi Langkous.

Momenteel stel ik bij iedere schema-aanvraag voor een halve of hele marathon de vraag: ‘Gaat die wedstrijd wel door dan?’ De definitieve berichten kwamen afgelopen week: de grote marathons gaan helaas niet door, dit jaar. Weg is je doel…
Dan stel ik je nu graag een nieuw doel! Na het lezen van deze column kun je de rest van 2020 besteden aan het verbeteren van je basissnelheid. Door deze te verhogen loop je de halve marathon in 2021 gegarandeerd 15 minuten sneller! Wie wil dit niet? HOE doe je dat? Nou, door gewoon de rest van dit jaar VOL in te zetten op de 5 km! Iedereen kan het, je moet het alleen wél zelf willen.

Je basissnelheid verhogen doe je door regelmatig een 5 km wedstrijd te lopen. Bij de meeste hardlopers ontbreekt de 5 km wedstrijd op het ‘TO DO’ lijstje. Het is niet ieders favoriete afstand. Redenen hiervoor kan ik zo bedenken: ‘5 KM, dat is te kort. Te kort om me voor om te kleden.’ Of: ‘Dat is zo’n moeilijke afstand, je moet helemaal uit je comfortzone. Dat is afzien! Ik weet niet of ik dat wel wil. Dat klopt allemaal, maar de 5 km is de enige afstand waarmee je je basissnelheid kunt verhogen. Een voorbeeld: Je loopt nu 5 km in 26 minuten. Hiermee loop je 10 km in 55 minuten en ruim boven de 2 uur op een halve marathon.

Stap je in dit traject, dan zal je 5 km tijd van 26 minuten naar 23 minuten verbeteren. Hiermee loop je 10 km binnen de 50 minuten en 1.50u op een halve marathon! Klinkt goed? Echt, dit is voor iedereen haalbaar. Zo begin je 2021 goed met veel progressie.

Mijn plan is om samen met Bart Damveld dit seizoen een aantal clinics speciaal voor 5 km wedstrijden te organiseren. Zo willen we 5 maanden al enigszins gevorderde lopers -dus geen beginners- begeleiden met specifieke trainingen voor verbetering van de basissnelheid. Je ontvangt maandelijks een schema en we sluiten iedere maand af met een 5 km wedstrijd op steeds hetzelfde parcours. We hanteren wel een strikt aanmeldingssysteem want we kunnen maximaal 50 lopers trainen in 2 groepen. De eerste clinic start op zondag 30 augustus om 10.00 uur en zal steeds iedere laatste zondag van de maand plaatsvinden. Iedere clinic begint met een stuk theorie.

Dat is zo’n moeilijke afstand, je moet helemaal uit je comfortzone!

Met onze hulp en creativiteit is het mogelijk de 5 km wedstrijden te simuleren. Op Het Hulsbeek in Oldenzaal gaan we hiervoor een permanent parcours (exact 5 km) gebruiken. Op iedere laatste zondag van de maand organiseren we zo een training-clinic met aansluitend een informele 5 km wedstrijd. De eerste zal op zondag 30 augustus 2020 plaatsvinden. Deze eerste loop zien we als 0 meting. Dan gaat ons schema in, gevolgd door een 5 km over hetzelfde parcours op iedere laatste zondag van de maand. De voorlopige data zijn: 30 augustus, 27 september, 25 oktober, 25 november en 22 december.

Vanaf begin januari 2021 begint dan de training voor een halve/hele marathon in het voorjaar, nu met één verschil: de hogere basissnelheid neem je gegarandeerd mee naar een dik PR op jouw afstand! Tijdens deze clinics leer je het schema te volgen en deze ervaring kun je vanaf januari gebruiken om te trainen voor de halve/hele marathon van Enschede. Je lift dan mee op ons basisschema maar nu met jouw persoonlijke tempo’s uitgewerkt. Bij voldoende belangstelling zullen we de maandelijkse clinics voortzetten met als beloning een dik PR voor iedere deelnemer.
Zo is het Corona 2020 zeker geen ‘verloren’ jaar.

Graag willen we weten of hier belangstelling voor is. Laat ons weten via de mail of je belangstelling hebt. Wat betreft de kosten moeten we nog toezeggingen krijgen van de te huren ruimte, koffie, kleedkamers/douches en kosten voor de trainers. Reken op 75 euro per persoon voor 5 maanden begeleiding.

@Looppatroon Huub van Langen.