COLUMN 56: BEWEGEN en Covid-19

Column 56 Bewegen en COVID-19

De tweede golf besmettingen is momenteel gaande, zoals de virologen hadden voorspeld. Veel discussie op (sociale) media en evenals bij voetbal blijken we over 17 miljoen experts te beschikken in ons land. De regering doet moeite om ons door deze zware periode te loodsen en zij doen ook niet alles perfect. Veel ervaring met dit virus is er helaas niet maar tijdens de eerste golf is al wel een en ander geleerd.

Wat geleerd is, is dat ouderen het meest kwetsbaar zijn voor dit virus. Met name ouderen boven de 80 jaar. In de tweede golf gaat het vooral om mensen boven de 70 jaar. Daarnaast vertellen de cijfers ons dat 75% van de besmette mensen met overgewicht kampt.
En van deze besmette 75% had 30% obesitas. Je BMI boven de 30… hoe gevaarlijk is dat? Dit verhoogt de kans op diabetes 2 en hoge bloeddruk. De longfuncties worden beperkt en je krijgt last van kortademigheid. Er ontstaat meer risico op trombose, wat veel voorkomt bij COVID-patiënten en het verstoort het immuunsysteem.

De verantwoordelijkheid voor onze gezondheid kunnen we niet afwenden op onze regering. Je bent voor een groot deel ZELF verantwoordelijk voor je gezondheid. Om je beter te voelen en je weerstand te vergroten is BEWEGEN de sleutel. En simpel in te passen in ons dagelijks leven. Elke dag structureel 30 minuten bewegen is al voldoende om op gewicht te blijven. Bijvoorbeeld 30 minuten wandelen of voor alle afstanden die korter zijn dan 5 km de fiets en niet de auto te nemen.

Om je beter te voelen en je weerstand te vergroten is BEWEGEN de sleutel!

Wandelen is een zeer effectieve manier om af te vallen of om op gewicht te blijven. Ik ga hier echt niet roepen dat morgen iedereen zou moeten hardlopen. Alleen wanneer een te hoog gewicht je niet (meer) in de weg staat zou je best eens een poging kunnen wagen. Een beginners schema kost niets bij ons en ook ons advies: ‘uitvoering hardlopen voor beginners’ is gratis. Ideaal wanneer je dit zou combineren met gezonde voeding. Verdiep je eens een avond in De Schijf van 5. Al zo’n 3 miljoen Nederlanders lopen eens per week hard.

NU is een heel goed moment om de knop ‘Bewegen’ om te zetten naar ‘Leefgewoonte’. Je krijgt er veel voor terug: een fit lichaam, een fittere geest en meer weerstand omdat je vaker buiten bent. Vanzelf krijg je trek in gezondere voeding. Door je gezondere leefstijl draag je bij aan minder gezondheidszorg-kosten in het algemeen en heb je minder kans om besmet te raken met het virus met alle gevolgen van dien.

Maak gebruik van onze expertise en ontdek dat BEWEGEN gemakkelijk past in je dagelijkse bezigheden. We hebben wandelschema’s die je begeleiden van 15 minuten naar bijvoorbeeld 2 uur wandelen. Of een hardloopschema waarmee je in 20 weken tijd van 1 minuutje hardlopen naar 40 minuten wordt begeleid. We helpen je graag omdat we weten wat lopen met mensen doet.

@Looppatroon Huub van Langen.