COLUMN 57: Sneller dankzij Corona

Column 57 Sneller dankzij Corona.

Corona heeft tot gevolg dat de clubtrainingen voorlopig niet door kunnen gaan. Een beetje ervaren hardloper kan vrij eenvoudig de trainingen in zijn/haar uppie uitvoeren. De Corona maatregelen hebben meer mensen gestimuleerd tot sporten als hardlopen. Vanuit het voetbal, handbal, volleybal of andere teamsporten die voorlopig geen doorgang kunnen vinden, zijn ook meer teamsporters gaan hardlopen. De eerste keren op schoenen die men nog had liggen en als de afstanden serieuzer worden besluit men te investeren in goede loopschoenen. Zo zien we allerlei nieuwe gezichten in onze winkel.

Tijdens onze analyse die ongeveer 20 minuten tot een half uur duurt geven we vaak ongevraagd advies over de trainingsopbouw. Vaak wordt dit ter harte genomen. Wat we onze klanten meegeven is de trainingsleer zoals we die ook aan ervaren lopers uitdragen. ‘Interessant’, horen wij dan vaak, dat hadden we niet gezocht achter ‘simpel hardlopen’.

Wat we de nieuwe lopers vooral willen aanraden is dat ze niet te snel aan de lange afstanden moeten denken. Dat kan altijd nog! Nee, investeer eerst een aantal jaren in je snelheid waar je dan je hele hardloopleven voordeel van hebt. Jammer genoeg is de trend meestal het tegenovergestelde: Na een jaartje hardlopen wordt al een halve of hele marathon gepland en het jaar daarop wil men door naar 12 uurs lopen, de zgn ultra-lopen. Alsof de kortere afstanden er niet toe doen!
Naast het feit dat je lichaam deze duur-belasting nog helemaal niet aankan waardoor door overbelasting blessures ontstaan, is er niets geïnvesteerd in enige vorm van snelheid. Het meedoen aan een 12-uurs-wedstrijd en dan tussen de 80 en 90 km lopen zal bijvoorbeeld wel vet stoer klinken op Facebook.  Even terugrekenen naar de gelopen snelheid?  Dan kom je uit op 6,5 km/uur! In mijn ogen is dit geen hardlopen en een bewijs dat je van zulke lange afstanden echt niet sneller wordt.

‘de reacties zijn zeer positief: Ik had niet gedacht dat ik dit kon. Waarom doe ik dit niet vaker?’

Dat ‘langer’ niet zozeer ‘beter’ is, laten de deelnemers aan onze 5 km clinic momenteel zien. Deze mensen zijn nu 3 maanden bezig met een speciaal gedoseerd 5 km schema en de basissnelheid schiet omhoog bij de meeste lopers. Maandelijks lopen ze een 5 km wedstrijd waarbij de opdracht luidt: ‘Sneller dan de vorige keer’ en hierbij geven we uiteraard een richtlijn voor de te lopen tussentijden. Op 20 december sluiten zij deze clinic af en nu al zijn de reacties uitzonderlijk positief:

Ik had niet gedacht dat ik dit kon”.
“Wat is het leuk om iedere 4 weken een 5 km voluit te lopen”.
“Wat is deze afstand leuk om te doen”.
“Ik kan de 5 km steeds beter indelen voor een goede eindtijd”.
“Waarom doe ik dit niet vaker?”.

Meegenomen voor deze clinic deelnemers is, dat het jaar 2020 ondanks of dankzij Corona, een heel effectief hardloopjaar is geweest. Met aanzienlijk meer basissnelheid gaan deze deelnemers 2021 in. Wanneer er weer wedstrijden mogelijk zijn, zullen met deze hogere basissnelheden veel P.R.’s worden gelopen op diverse afstanden. En dat komt niet alleen door de 5 km clinics, maar vooral aan de keuze die de deelnemers al in augustus hebben gemaakt: KORTER IS BETER!

@Looppatroon Huub van Langen.