COLUMN 6: TEST POLAR RCX3 GPS

De Enschede Marathon zit er weer op en dat betekent dat we nu in een overgangsperiode zijn beland. Even alle schema’s loslaten en alleen lopen wanneer je zin hebt. Wat mij betreft een mooie tijd om wat nieuwe gadgets uit te proberen of een nieuw product te testen: de POLAR RCX3 GPS. POLAR is op het gebied van hartslagmeting leider op de markt. En dit type, de RCX3 is daar weer een goed voorbeeld van.

In mei 2011 kwam de RCX5 op de markt waarmee ik toen direct aan de slag ging. Als ik zo’n apparaat wil verkopen moet ik het ook door en door kennen. Na enkele weken uitproberen en wat aanpassingen in de software door POLAR bleek dit een zeer verfijnde uitvoering van een multisport hartslagmeter, maar wel stevig geprijsd als je de GPS-uitvoering kiest.

In navolging van de RCX5 bracht POLAR in april 2012 de RCX3 met GPS op de markt. Een geavanceerde running computer voor hardlopers die echt vorderingen willen maken, ook al worden ze niet begeleid door een trainer of vereniging. Met deze RCX3 begeleidt POLAR u tijdens iedere training: U kunt programma’s plannen, trainingen aanmaken en direct na de training controleren of u deze training goed hebt uitgevoerd. En dat alles voor het eerst ook in het Nederlands! Kort en bondig wordt het trainingseffect weergegeven met daarnaast gegevens van een aantal metingen in de voltooide training. Tijdens de training kunt u het display aanpassen aan uw eigen wensen. Wat wilt u weergegeven hebben tijdens het lopen: uw snelheid, afgelegde afstand, gemiddelde hartslag, uw werkelijke hartslag, de rondetijden, de totale trainingsduur. In iedere training of wedstrijd kunt u zelf de belangrijkste informatie op het display bepalen of snel wisselen.

De RCX3 is eenvoudig in het gebruik. Wanneer u inlogt op www.polarpersonaltrainer.com kunt u ook uw trainingsbestanden overdragen met een USB stick die (nu wel!) gratis wordt meegeleverd. Trainen met behulp van sportzones levert na ongeveer 6 weken al resultaat op. De juiste hartslagen tijdens de geplande training inzetten (lees: gedoseerd op het juiste niveau trainen!) is eigenlijk het allerbelangrijkste. Zelf blijf ik groot voorstander van dit trainingsprincipe. Met een RCX3 hebt u altijd een coach bij u, die kan bijsturen. De persoonlijke sportzones worden nu eens niet bepaald door de POLAR OwnZone, een warming-up programma waar ik zelf grote fan van ben, maar door de functie OwnOptimizer. In deze (soortgelijke warming-up) functie die minder dan 5 minuten van de start van uw training vergt, loopt u in 3 verschillende inspanningszones, waarna uw sportzones weer automatisch opnieuw -op basis van uw huidige conditie- worden vastgelegd.

Na iedere training kan direct worden gecontroleerd hoe efficiënt u hebt getraind. Na de training wordt in het display een score zichtbaar, die in een tabel (weergegeven als Running Index op de site van POLAR) precies laat zien met welk realistisch resultaat je binnenkort een wedstrijd kunt lopen. Deze score wordt berekend aan de hand van uw hartslag in combinatie met uw snelheidsgegevens. Hierin heeft POLAR ‘FUN’ (GPS) gecombineerd met ‘FUNTIONEEL’ (hartslag) en ik ben onder de indruk van het resultaat. Het klopt werkelijk als u in de tabel uw RunningIndex opzoekt. De tabel toont reële gegevens met welke eindtijd u bijvoorbeeld een 10 km kunt lopen.

De GPS van Polar is nu een kleine sensor ( ter grootte van een luciferdoosje) die u met behulp van een clip aan uw kleding kunt bevestigen of gewoon in een ritszakje. Geen gepriegel meer met bevestigen op uw schoen. De Polar RCX3 is mijn inziens een aanrader voor iedere serieuze lo(o)p(st)er die hartslag en snelheid wil combineren om grote vorderingen in de sportprestaties te maken.

@Looppatroon (twitter)   Huub van Langen