COLUMN 5: WEDSTRIJDINFORMATIE

Voor u is de voorbereiding van De Halve Enschede Marathon afgerond. Er is nu voor deze wedstrijd niets meer toe te voegen aan uw niveau, door welke trainingvorm ook. De afgelopen weekenden hebben in het teken gestaan van ‘testlopen’ voor de Halve van Enschede. Nu dient u te bepalen:
Welk tempo ga ik lopen in Enschede?
Welke kleding draag ik tijdens de Halve?
Wat eet /drink ik voor de wedstrijd, en wat en waar onderweg? Om de vijf km staan drinkposten met water en sportdrank.
Allemaal zaken die u de afgelopen weken hebt kunnen uitproberen. Bij een aantal wedstrijden heb ik nog een aantal lopers vlak voor de start tips kunnen geven over voeding of een kledingadvies. Deze lopers hadden teveel kledinglagen (zelfs een jack en lange broek!) aan. Dat kost zoveel extra energie. Waarvoor het hart zoveel meer bloed moet rondpompen. Energie die u beter voor het looptempo kunt inzetten.

Nu is het moment om de resultaten van de laatst gelopen wedstrijden te vertalen naar uw eindtijd voor de Halve Enschede Marathon. Bedenk hierbij dat straks op 22 april de wedstrijd begint bij het 15-16 km punt! U moet dus niet te hard van start gaan. Na het startschot gaat men vaak te snel op weg omdat men vol zit met adrenaline en veel energie over heeft. Dit laatste komt natuurlijk omdat u vergeleken met de laatste maanden, in de laatste week weinig heeft gelopen volgens schema … en dus goed uitgerust bent.

Stel van te voren vast met welke tijd u dan door moet komen op de 5 km, 10 km en 15 km en heel belangrijk: houd u hier aan. Ik heb vaak halve marathons zien stranden, vanwege het feit dat de eerste 10 km te snel werd gelopen!

Naast het gegeven dat u zich moet concentreren op uw snelheid, blijft er voldoende ruimte over om ook te genieten : u heeft 3 maanden alles aan de kant gezet voor dit doel, en nu loopt u in deze wedstrijd, aangemoedigd door veel en enthousiast publiek. Geniet van de ambiance van Enschede, het parcours, het publiek en bedenk tijdens de laatste 2 kilometers richting de Alphatoren en de finish: DAAR heeft u het voor gedaan! Vanaf deze plek alvast proficiat met uw behaalde resultaat.

In de week na de Halve Enschede Marathon kunt u volstaan met 2 zeer lichte trainingen van 30 à 40 minuten, om actief te herstellen van deze inspanning.
In de weken daarna worden in de regio weer veel 5 km en 10 km wedstrijden georganiseerd, waar u alle lopers steeds weer tegenkomt. In deze kortere wedstrijden kunt u proberen om uw basissnelheid te verhogen zodat u volgend jaar nog weer 5 of 10 minuten sneller kunt finishen in een halve marathon. De 5 km wedstrijden zijn een prima fundament voor het opvoeren van uw basissnelheid.

@Looppatroon   (twitter)     Huub van Langen