COLUMN 4: VOORBEREIDINGSLOPEN

De voorbereiding voor een halve of hele marathon staat of valt met het correct uitvoeren van de lange langzame duurlopen.

In de laatste maanden voor de wedstrijd bent u heel lang onderweg in deze duurlopen en zijn ook de kilometertotalen per week het hoogst. Vanaf de tweede week in april nemen de kilometers per week en de benodigde trainingstijd geleidelijk af met het doel dat u getraind maar voldoende hersteld en uitgerust(!) op 22 april aan de start kunt verschijnen.

Zoals gebruikelijk in het voorjaar worden in deze regio mooie wedstrijden georganiseerd die u prima kunt lopen als voorbereiding op de Halve Marathon van Enschede: 25 maart de sfeervolle Engelse Mijlenloop in Haaksbergen (HEM), 1 april de Drielandenloop door de mooie grensstreek vanuit Losser en 9 april de Halve van Hengelo vanuit het gezellige FBK-stadion (alle met verschillende loopafstanden).

Tip: Wilt u op een zaterdag een lange duurloop doen en dit combineren met een zondagse wedstrijd? Kies dan de GildehausDinkelloop ( GD-loop) van Loopgroep De Lutte. Deze GD-loop is op 24 maart en goed te combineren met de HEM wedstrijd op zondag 25 maart in Haaksbergen.

In de voorbereiding meedoen aan deze wedstrijden is belangrijk, om zo een richttijd voor Enschede te kunnen bepalen. Een halve marathon verdeelt u in blokken van 5 km. U houdt zich precies aan deze van te voren in te delen tijd. Als u bijvoorbeeld de 15 kilometer wedstrijd in Hengelo gaat lopen in een bepaalde tijd per kilometer en u komt gemakkelijk en fit over de finish met deze tijd, dan is dat een mooi uitgangspunt voor uw wedstrijd op 22 april in Enschede, die wel 6,1 km langer is.

In deze voorbereidingswedstrijden kunt u ook wat gaan experimenteren met uw kledinglagen. Met hoeveel lagen kleding gaat u een wedstrijd lopen? Vaak zien we lopers tijdens wedstrijden met teveel kledinglagen aan. Een vuistregel is: Kleedt u voor een wedstrijd alsof het 10 graden warmer is dan de werkelijke temperatuur. Het nadeel van veel kledinglagen bij een relatief grote inspanning is dat uw lichaam heel veel EXTRA ENERGIE moet leveren om uw lichaamstemperatuur constant te houden (lees: koelen) U zweet constant, uw lijf kan door de vele lagen de warmte niet goed kwijt en dat kost veel ( tot 10 % extra!) energie. Deze energie kunt u beter benutten voor een leuk loopresultaat. Een loopjackje is fijn tijdens een regenachtige lange langzame duurloop, maar NIET geschikt tijdens het lopen van wedstrijden! Neem uw jack wel mee naar een wedstrijd, voor de beschutte warming-up en cooling-down kunt u het eventueel goed gebruiken.
Wilt u meer specifieke wedstrijdtips of hulp neemt u dan contact met me op, zodat we samen een richttijd voor de wedstrijd in Enschede kunnen vaststellen. Kom naar onze winkel aan De Heurne 30 en neem uw tijden van de gedane wedstrijden mee.

Succes met uw trainingen en voorbereidingswedstrijden. En … de tijd vliegt!

@looppatroon (twitter)     Huub van Langen