COLUMN 3: TOELICHTING SCHEMA HME-2012

In het schema voor de Halve Enschede Marathon elders op de site schrijf ik minimaal 4 trainingen per week voor, met hier en daar een wedstrijd. Deze wedstrijden zijn testen voor uw vorm, geen doelen op zich. Deze wedstrijden gebruikt u als middel om een goede Halve marathon te lopen op 22 april 2012.
Via ons mailadres heb ik veel vragen ontvangen over het aantal trainingen dat nodig is voor een goed resultaat. Hier kan ik duidelijk in zijn: bij 3 trainingen per week kunt u hoogstens uw huidige niveau handhaven. Om uw eindtijd te verbeteren zult u een periode 4 trainingen per week moeten uitvoeren. Dit principe heet periodisering. Het leuke van periodisering is het gegeven, dat u het beoogde evenement – in dit geval in het voorjaar- weer even gas kunt terugnemen door maar 2 trainingen per week uit te voeren. Zo ontstaat een rustige overgangsperiode om uit te zien naar een volgend doel.

In het schema ziet u dat zowel de duurlopen als de intervalprogramma’s steeds langer worden. Elke week bevat 2 duurlopen, één kortere en één lange duurloop. Deze 2 zeer rustige trainingen vormen de BASIS voor de halve marathon.
Tijdens de lange duurlopen hebt u gelegenheid om nog een belangrijke handeling te oefenen: DRINKEN! Dit is heel erg belangrijk om zowel de vochthuishouding als de energievoorraad (koolhydraten) op peil te houden. Zeker wanneer de temperaturen weer wat hoger worden. Tijdens de Halve Enschede Marathon (22 april) èn de Halve van Hengelo (9 april) zal er Powerbar sportdrank aangeboden worden bij de verzorgingsposten langs het parcours. Het is slim om dit in te nemen, omdat deze sportdrank uw spieren snel van nieuwe energie kan voorzien.
Powerbar is isotoon samengesteld, zodat het lichaam het heel erg snel kan opnemen. Als u dit ook al in de duurlopen drinkt, leert uw maag dit ook sneller te accepteren. Soms zijn lopers bang dat hun maag gaat klotsen. Neem normale slokken, zodat de maag het snel kan afvoeren. Wanneer u gaat ‘nippen’ maakt u alleen maar meer maagsap aan en dat gaat inderdaad klotsen…

We verkopen de sportdrank in poedervorm en in gels. De poedervorm gebruik ik voor al mijn trainingen, omdat dit goedkoper is. De praktische energiegels gebruik ik voor en tijdens langere wedstrijden. Dan hoef ik verder alleen maar water in te nemen om de vochthuishouding op peil te houden tijdens de wedstrijd.
Nu ik deze column schrijf, is het buiten -11 graden met een gevoelstemperatuur van -17 graden. Voor mij aanleiding om weloverwogen een training over te slaan!
Vermijd bij extreme kou zware inspanningen zoals intervaltrainingen: de diep ingeademde koude lucht kan bij iets minder weerstand een longontsteking veroorzaken en daar zit u tijdens de goede voorbereiding niet op te wachten. Vervangt u liever de intervaltraining door een rustige duurloop en draag tijdens de trainingen wel een muts en handschoenen. Dertig procent van de lichaamswarmte verliest u via het hoofd! Meestal duurt een dergelijk koude periode in Nederland niet langer dan een week en kunt u hierna de trainingen van het schema weer hervatten.

Wilt u meer informatie kom dan langs in onze winkel voor een persoonlijke uitleg.

@looppatroon (twitter)   Huub van Langen