COLUMN 10: TRAILRUNNING

Na de najaarsmarathons Eindhoven en Amsterdam en de Zevenheuvelenloop zit het hardloopseizoen er voor de meeste lopers wel op. Wat volgt is een periode waarin we ons hardloopniveau proberen te onderhouden. De duurlopen worden niet meer uitgebreid, de intervallen worden rustiger gelopen en zo nu en dan slaan we een training over. Een aantal weken hebben we nodig om weer te wennen aan lopen in het donker.

In deze periode maken we een voorzichtige planning voor het volgende voorjaar. Een halve of een hele marathon. Of blijven we het hele voorjaar op de kortere afstanden actief? KEUZES! Allemaal zaken die ons door het hoofd stromen en hierbij plannen we ook de trainingen daarvoor alvast.

Wanneer in het najaar het weer dan echt slecht wordt, kunnen we naast het crossen nog een ander type training toevoegen: trailrunning! Een welkome afwisseling in het lopen tijdens de koude maanden. In de ons omringende landen al een running discipline van een groeiende populariteit. Voor deze ruige tak van de loopsport zoeken we het liefst een terrein met een zachte ondergrond en voorzien van flinke glooiingen. Ook kan men kiezen om soms van de paden af te wijken om zo het bos in te rennen.
In trailrunning kan men allerlei soorten training door elkaar toepassen: korte intervallen, rustige trajecten, lange intervallen, krachttraining, rompstabiliteit training, coördinatie- en concentratie- oefeningen maar dit zonder horloge om de tijd te controleren. Lekker raggen en roetsjen in het bos en alleen maar kijken waar u uw voeten neerzet om de cadans vast te houden.
Vanzelfsprekend niet alleen naar beneden kijken, blijf ook opletten voor takken op ooghoogte!
Echt alle trainingselementen komen bij deze training aan bod. Het is tevens een welkome afwisseling van wat we het hele jaar door trainen. Bij trailrunning maken we gebruik van de ‘slechte’ ondergrond die ons in dit geval uitdaagt om op te trainen.

Onze traditionele hardloopschoenen zijn hiervoor NIET geschikt. De standaard slijtzolen hiervan zijn zo geconstrueerd dat u hier prima mee op harde ondergrond kunt lopen. Maar voor deze ruwe en zachte ondergrond zijn ze te glad: ze bieden u te weinig grip. Dit kan tot (o.a. lies-)blessures leiden als gevolg van uitglijden.

In de afgelopen winter heb ik wekelijks 1x trailrunning toegevoegd aan mijn trainingen. Daarbij heb ik de Asics Fuji Trainer, de INOV Trailrock en de Salomon trailschoenen getest. Deze schoenen zijn zeer geschikt voor deze tak van sport maar ook wel om een paar kilometers over harde ondergrond naar het trail terrein te overbruggen zonder dat het comfort afneemt. Wanneer u met deze schoenen in volle vaart aan het afdalen bent over een glibberig pad, bieden ze toch voldoende grip om u dat veilig te laten doen.

 

Eind november 2012 wil ik een trail training geven in mijn trainingsdomein, het Oldenzaalse onverharde buitengebied rond de flanken van de Tankenberg en Paasberg.
Met de door ons beschikbaar gestelde trailschoenen kunt u dan opnieuw het terrein testen en het verschil in grip ervaren met uw eigen gewone trainingsschoenen. Tevens kunt u zo kennismaken met deze andere vorm van trainen: trailrunning, een welkome afwisseling!

Voor u zich inschrijft voor een van de 2 trainingstijdstippen, bedenk wel dat u over enige loopervaring dient te beschikken, afstanden van 10 à 15 km mogen geen probleem voor u zijn.

Datum:   25 november 2012   09.00 u tot 10.30 u of  11.00 u tot 12.30 u

Maximum aantal deelnemers: 20 per training Inschrijving alleen mogelijk via mail: info@RUNenschede.nl

@ Looppatroon (twitter)   Huub van Langen

Recent Posts