COLUMN 9: NATURAL RUNNING

Midden 2010 deed de Naturel Running schoen zijn intrede in de hardloopbranche. Nieuwsgierig als loper én verkoper begon ik op advies van de verschillende sportmerken met het lopen op dit type schoenen. In de eerste weken maximaal 10 à 15 minuten en dit heel geleidelijk uitbreidend naar 60 minuten per week. Ik kreeg na het lopen een iets andere reactie (meer vermoeidheid) van mijn beenspieren dan na het lopen op traditionele loopschoenen.

Ook Barefoot Running deed zijn intrede. Vanwege mijn gebrek aan geloof in deze manier van hardlopen zonder enige vorm van zooldemping, heb ik niet het risico genomen om dit ook te testen. Na een wedstrijd loop ik altijd even 10 minuutjes ontspannen uit. (= cooling down) Wanneer dat mogelijk is, ontspannend op blote voeten in het gras. Maar nooit met blote voeten op asfalt!
In Amerika gaan deze hypes allemaal sneller en … zo zijn de meeste lopers al weer terug bij hun traditionele loopschoeisel. Tevens lopen daar nu al enkele gerechtelijke processen van lopers die Barefoot Running op asfalt hebben getraind en kampen met ernstige blessures.

Door bovenstaande ontwikkelingen is de discussie, die momenteel bij de merken in de branche wordt gevoerd toegespitst op de ideale hakhoogte van de schoenen. Eén sportmerk doet zelfs onderzoek naar elke (!) hakhoogte tussen 0 en 13 mm en de impact daarvan voor het lichaam. Hierbij is al aangetoond, dat bij een lagere hakhoogte dan 13 mm de schokbelasting wordt verplaatst van de voeten naar de kuiten en de hamstrings. Dit bevestigt dat het afwikkelen van de voet in combinatie met de pronatiebeweging de meest natuurlijke vorm van demping is. In de hardloopbranche wordt dat afwikkelen nog wat comfortabeler gemaakt door goed dempende schoenen. Ook met geringe hakhoogte is het raadzaam enige demping toe te voegen met name voor het lopen op asfalt.

Natural Running schoenen vragen om een andere looptechniek. Met Natural Running schoenen moet je de techniek van de middenvoet landing aanleren. Dat dit vanzelf zal gaan, zoals bijvoorbeeld sommige merken schrijven is dus niet zo. Hiervoor is een veel langere overgangsperiode nodig.
Zo’n twintig jaar geleden liepen we wedstrijden vooral op minimalistische schoenen en daar doen de Natural Running schoenen mij wat aan denken qua gewicht. Echter, een groot verschil zit in de hardheid van de tussenzool. Die minimalistische wedstrijdschoenen van vroeger waren hard gedempt, en dat was ook gewenst! Demping kost immers energie. Energie die je liever in de voorwaartse snelheid steekt dan in de landing. Maar dan alléén af en toe in een wedstrijd!

Ik heb nu in totaal 5 dagen training en opleiding gehad in Natural Running & Barefoot Running. Bij een aantal sportmerken (subjectieve meningen) en diverse onafhankelijke instanties (objectiever beeld). Daardoor heb ik een aardig beeld gekregen van hoe ik dit type schoenen moet toepassen in het gebruik. De bedoeling van Natural Running schoenen is dat je de voetspieren (voetboog) versterkt om de voorwaartse beweging te versnellen. Hierbij is het noodzakelijk dat je op de middenvoet gaat landen om dit effect te resulteren. Mijns inziens gaat dit echter vanzelf: naarmate de snelheid wordt opgevoerd en de paslengte niet wordt vergroot. Dat is een natuurlijk proces!

Natural Running schoenen zijn ten opzichte van minimalistische schoenen zachter gedempt en daardoor nog enigzins comfortabel. Wel zijn beide typen schoenen veel lichter in gewicht en dat voelt dan ook heerlijk aan.
Tijdens de lange duurlopen gaat mijn voorkeur uit naar een stabiele, traditionele trainingsschoen. Want na anderhalf uur of langer heb ik, net als de meeste lopers iets meer behoefte aan stabiliteit omdat de coördinatie van lijf en leden iets minder wordt door de optredende vermoeidheid.
De Natural Running schoenen gebruik ik voor korte trainingen en hersteltrainingen waar ze eigenlijk ook voor bedoeld zijn! Dat er intussen veel lopers zijn die deze schoenen aantrekken voor alle trainingen, daar zet ik persoonlijk grote vraagtekens bij.

Natural Running schoenen zijn bedoeld voor goed getrainde hardlopers. Dit is overigens ook het advies van de sportmerken. Gebruik deze schoenen als 2e paar, zodat u de tijd kunt nemen voor het geleidelijke gewenningsproces. Wilt u comfort en stabiliteit (bij lange duurlopen) kies dan voor traditionele hardloopschoenen. Zoekt u daarnaast toch een paar schoenen voor korte intensieve trainingen of wedstrijden, dan hebt u meer plezier van een minimalistische schoen.

Over 5 tot 10 jaar zullen we het uiteindelijke effect van Natural Running schoenen kunnen vaststellen. Op dit moment is nog niet te stellen tot hoe ver deze ontwikkelingen zullen gaan. Toch hebben ze hun plek naast de traditionele hardloopschoenen al verworven. Er zijn nog onvoldoende onderzoeken naar de resultaten/effecten na langere tijd gedaan. Ondanks dat sportschoenen een zeer doorontwikkeld item is, zeggen onderzoekers dat de ideale schoenen nog niet bestaan…
Het mooiste voorbeeld dat ik op een van mijn cursusdagen zag in Hamburg was het volgende plaatje:
Een auto met sportvelgen en platte banden, vergeleken met een auto waarop sportvelgen waren gemonteerd met hoge banden. De eerste heeft een vastere wegligging en u kunt er dus sneller mee rijden. De tweede is veel comfortabeler en hiermee rijdt u meestal rustig. Projecteer deze alinea op uzelf en uw trainingen.

Conclusie: Iedere goed getrainde hardloper met voldoende snelheid kan leren lopen op Natural Running schoenen. Barefoot is sterk af te raden. Loop de Natural Running schoenen zeer geleidelijk in, doe er bijvoorbeeld 1 jaar over om er zestig minuten per week mee te kunnen lopen!

Nieuwsgierig naar de diversiteit in hardloopschoenen? Kom dan langs bij Running Center Enschede voor een “proefrit” op een van de typen schoenen zoals hierboven door mij besproken.

@Looppatroon (twitter)   Huub van Langen