COLUMN 8: TRAINEN IN DE VAKANTIE

De komende weken gaan veel lopers weer op vakantie. Soms gewoon in Nederland, maar op basis van het weer kiezen velen voor het buitenland. De meeste lopers willen op vakantie gewoon doorgaan met trainen, voor bv. een najaar marathon of wedstrijden in deze regio: de Singelloop, de Huttenkloasloop of de DiepeHelHolterbergloop. Dat is ook één van de voordelen van de loopsport: met een paar schoenen in de koffer kunt u OVERAL lopen… Het is een leuke manier om de nieuwe omgeving te verkennen. Lekker doortrainen hoeft geen probleem te zijn wanneer enkele omstandigheden in acht worden genomen:

TEMPERATUUR
Meestal is de temperatuur hoger op uw vakantiebestemming dan in Nederland. Wacht 1 of 2 dagen voor u met trainen begint zodat u kunt acclimatiseren. Kleedt uzelf op deze warmte, gebruik een zonnecrème, drink water voor u vertrekt en neem voldoende drinken mee.

HOOGTEVERSCHILLEN
Op uw vakantieadres is meestal geen vlakke kilometer te vinden. Lopen kost meer kracht, vooral voor uw kuiten en achillespezen bij het klimmen en voor uw knieën tijdens het afdalen. Halveer daarom in de eerste week uw trainingen. Anderhalf uur kunt u prima vervangen door 45 minuten in de eerste week, breidt daarna de trainingstijd weer geleidelijk uit.

ORIENTATIE
Uit eigen ervaring weet ik dat afstandmeten.nl ook gewoon in het buitenland functioneert. Zelf maak ik hiermee thuis al wat routes om op mijn vakantiebestemming of onderweg te gaan lopen. Is de nieuwe omgeving u totaal onbekend, loop dan in één richting door, en draai halverwege de training om, zonder te hoeven afslaan. Na enkele dagen kunt u veilig één of twee afslagen nemen, het liefst bij markante plekken die u op de terugweg gemakkelijk weer herkent. Tegenwoordig zijn veel GPS-horloges ook uitgerust met een ‘thuiskomer’.

PLANNING
Probeer s’ ochtends te lopen als uw familie nog (uit-)slaapt. Wanneer zij wakker worden zit uw training er al op en kunt u gezellig met hen ontbijten. Als de vakantiedag anders verloopt dan u had gepland, komt uw training niet meer in gevaar.

ONDERGROND
Als u in de thuissituatie nooit op een strand hardloopt , doe dit in uw vakantie dan ook met mate! Het zandstrand is als ondergrond veel zachter en werkt daardoor nogal overbelastend op uw achillespezen en knieën. Op het strand worden uw achillespezen veel verder uitgerekt dan wanneer u op asfalt loopt.

MENS EN DIER
Houdt rekening met cultuurverschillen en gewoonten. Wek geen irritatie in verkeer en dergelijke. Dieren kennen misschien geen lopers en kunnen u als prooi zien. Nou ja, reageer correct en blijf alert onderweg.

Zoals u leest, zijn er genoeg punten die aandacht verdienen om blessurevrij te kunnen doortrainen op het vakantieadres. Het beste kunt u de frequentie en de trainingsduur verlagen om zo uw niveau te onderhouden om NA uw vakantie die gewenste progressie te gaan boeken.

Prettige vakantie!

@Looppatroon (twitter)           Huub van Langen