Trailrunning

Trailrunning is één worden met de natuur. Hardlopen maar dan niet door de stad of over asfalt.

Bij trailrunnen gaat het minder om de prestatie maar volledig om de beleving. Alhoewel het elkaar niet uitsluit. De meeste trailrunners hebben een avontuurlijke geest en vinden het geweldig om te dwalen en ontdekken zo de mooiste routes.

Trail, cross of fastpacking?
Het zijn allemaal varianten maar verschillen qua duur en omgeving. Wel hebben ze allemaal met elkaar gemeen dat je een stevige schoen nodig hebt met voldoende grip. Hoe langer de tocht, hoe beter je materiaal voor elkaar moet zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld ook denken aan waterbags, voeding, regenjasjes en een paar extra droge sokken.

RUNenschede is de speciaalzaak in Twente als het gaat om een optimale voorbereiding qua materiaal en advies.

Je wordt bij ons geholpen door Bart en Tom. Ervaren op het gebied van survival en (ultra) trailrunning. Dat maakt het verschil!

Starten met trailrunning

Kun je hardlopen? Dan kun je ook trailrunnen. Door de dempende ondergrond zijn de klappen op je pezen en gewrichten minder groot. Wel heb je meer kans op natuurlijk 'puin' op de paden, zoals takken, stenen en modder. Je gebruikt dan ook speciale schoenen met meer grip om uitglijden /blessures te voorkomen.

🍀Start met bekende paden
Heb je een mooi natuurgebied in de buurt die goed kent? Super! Daar kun je starten met je eerste rondjes. Zo verdwaal je niet en weet je precies waar je aan toe bent qua paden en bebossing.

🍀 Til je benen goed op.
Door de dempende ondergrond zijn de klappen op je pezen en gewrichten minder groot. Wel heb je meer kans op natuurlijk 'puin' op de paden, zoals takken, stenen en modder. Til je benen goed op om struikelen te voorkomen en zorg voor voldoende grip onder je schoenen.

🍀 Maak korte pasjes
Dat zorgt voor meer grip en is minder vermoeiend. Zeker wanneer je heuvel op of af gaat rennen.

🍀Gebruik bij het trailrunnen ook gerust je armen.
Deze zorgen voor meer evenwicht, stabiliteit en ondersteunen je loopritme.

🍀 Materiaal
Zorg dat je materiaal gebruikt waar je op kunt vertrouwen en die zoveel mogelijk is afgesteld op jouw lichaam en looppatroon. Niets zo vervelend als een tas wat teveel hobbelt of een schoen waar je niet stabiel in kunt landen en afzetten. Kwalitatief materiaal gaat lang mee (duurzaam) maar zorgt ook nog eens voor veel meer loopplezier. Teveel meenemen is jammer en zeker niet nodig als je je goed laat informeren.

🍀 Geniet!
De natuur is elk seizoen weer anders. In het bos vind je meer uitdaging en is dezelfde route geen dag hetzelfde. Geniet van buiten! Regen, wind, herfst en heuvels.

5 verschillen met hardlopen

Trailrunning is hardlopen maar dan over onverharde wegen. Meer in de natuur, minder asfalt. Hier lees je de 5 verschillen met hardlopen.

🍀 1. Verschil in ondergrond
Een van de grootste en meest bekende verschillen tussen hardlopen en trailrunning is dus de ondergrond waarop de sport wordt beoefend. Hardlopen gebeurt meestal over een vlakke, verharde ondergrond, zoals een weg of een stoep. Trailrunning is hardlopen over onverharde, natuurlijke paden, waarbij de ondergrond kan variëren van grind en zand tot rotsen en modder. Voordeel is wel dat de dempende ondergrond beter is voor de belasting in de pezen en gewrichten.

🍀 2. Verschil in techniek
Hoewel de basisbewegingen van hardlopen en trailrunning vergelijkbaar zijn, vereist trailrunning vaak meer techniek. Je moet in staat zijn om je aan te passen aan de veranderende ondergrond en de onvoorspelbare aard van het terrein.

🍀 3. Verschil in uitdaging
Hardlopen kan uitdagend zijn, maar trailrunning wordt vaak als nog uitdagender ervaren vanwege de onvoorspelbaarheid van het terrein. Verstandig is om je lichaam voor te bereiden op veranderende omstandigheden, omdat je spieren en gewrichten op verschillende manieren worden belast. Tijdens het hardlopen over asfalt daarentegen is de belasting van de spieren over een lange afstand vrijwel constant.
Rustig opbouwen en niet te ruig in het begin kan daarbij helpen.

🍀 4. Verschil in omgeving
Terwijl hardlopen vaak gedaan wordt op plaatsen met weinig variatie in landschap, geeft trailrunning lopers juist de kans om te genieten van spectaculaire uitzichten. Trailrunningpaden kunnen door bossen, bergen, heide, en duinen lopen, waardoor je de kans krijgt om onbekende plekken te ontdekken en te genieten van een unieke omgeving.

🍀 5. Verschil in veiligheid
Trailrunning brengt extra 'risico’s' met zich mee, vooral als je je op afgelegen of moeilijk toegankelijke paden bevindt. Het is belangrijk dat je materiaal in orde is, zoals het dragen van geschikte schoenen.

Zin in een nieuwe uitdaging?
Het belangrijkste verschil tussen hardlopen en trailrunning is toch wel de ervaring! De prachtige natuur om je heen die je niet alleen ziet, maar ook hoort en ruikt. Het gaat niet meer alleen om het rennen, het gaat om het buiten zijn.

Trail- en crosskalender 2024

Bekijk hier de Trail en crosskalender

De kalender wordt elke keer bijgewerkt. Heb je een evenement welke nog niet benoemd staat? Geef het aan ons door. We voegen deze graag toe!